FairTrade Boeken zijn de Toekomst.

Fairtrade: We kennen het voor koffie, bananen, chocolade en allerlei andere producten, maar nog niet voor literatuur… FairTrade literatuur; wat is dat?!


Om te beginnen, er is een verschil tussen fairtrade en FairTrade. De handel heeft fairtrade geïntroduceerd, in de praktijk betekent het voor de producent 1% meer inkomsten, en de handel verdient 10% meer. Bij FairTrade bestelt de consument rechtstreeks bij de producent.

Hoe werkt de boekenbranche?

Sinds de boekdrukkunst zijn auteurs voor de realisatie, promotie en verkoop van hun werk volledig afhankelijk van uitgevers en boekverkopers, en sinds de invoering van het ISBN heeft de handel structuur aangebracht. Dat wil de handel graag zo houden.

De afgelopen honderd jaar zijn door fusies en overnames enkele extreem grote (familie)bedrijven ontstaan, die in grote mate de hele keten bezitten; uitgevers, media én boekverkoop.

boek op een bureau

Over de Elite en het ISBN.

Bertelsmann AG is zo’n bedrijf, een familiebedrijf met een opmerkelijk verleden. Voor WOII was Bertelsmann een middelgrote Duitse uitgeverij, tijdens WOII werd Bertelsmann dé belangrijkste uitgeverij van het Derde Rijk. De omzet steeg enorm, de winst steeg nog veel meer, want het bedrijf gebruikte Joden als slaven.

In 1944, toen duidelijk werd dat Hitler de oorlog zou verliezen, besloot Bertelsmann het bedrijf te sluiten. In 1946 begon Bertelsmann fris en fruitig, met een flinke zak geld,  aan de heropbouw. Na WOII is het familiebedrijf uitgegroeid tot het imperium dat het vandaag is.

Bertelsmann AG bezit een meerderheid in ca. 250 uitgeverijen, het bedrijf bezit eigen TV netwerken, zoals RTL (100% Bertelsmann), daarnaast publiceert het bedrijf honderden tijdschriften én het bedrijf heeft een groot belang in veel boekhandels. Bol.com begon als online boekhandel, de naam betekent Bertelsmann OnLine. De jaaromzet is ca. 20 MILJARD euro. De boekverkoop vormt een belangrijk onderdeel. Het familievermogen groeide afgelopen jaar met 300 miljoen euro!

We hebben het hier over de economische Elite, de kleine groep superrijken die een groot gedeelte van de geldstromen op aarde in hun broekzakken laten eindigen.

Bertelsmann heeft met nog enkele grote spelers maar liefst 90% van de globale media in handen, én de globale boekverkoop!
(zie afbeelding linkerzijde, klik op afb. voor vergroting)

Voorjaar 2017 probeerde Bertelsmann TMG (Telegraaf MediaGroup) in te lijven, voor ca. 300 miljoen euro, dat lukte niet, maar begin april 2017 heeft Talpa Holding, het investeringsfonds van John de Mol (directeur van RTL Nederland), de aandelen SBS Broadcasting in handen gekregen.  Hiermee is Talpa (= Bertelsmann) nu ook volledig eigenaar van SBS6, Net5, Veronica, SBS9 en van productiebedrijf SBS Productions, dat onder meer Hart van Nederland en Shownieuws maakt.

Zo groeit het bereik en de macht van het bedrijf…

“Whoever controls the media, controls the mind” zei Jim Morrison al zo’n 30 jaar geleden.

 

In 1966 introduceerde de boekhandel het ISBN.

Het is een handig systeem voor de handel. Door juiste lobby krachten is het ISBN alles overkoepelend geworden.

Aan een boek zonder ISBN verdienen bedrijven zoals Bertelsmann niets.

Als lezer bestel je een FairTrade boek rechtstreeks bij de auteur, en omdat de auteur geen gebruik maakt van de traditionele boekenbranche, verdient de auteur fair! (ca. 10x meer!!), én de auteur bezit alle rechten!

De Nacht dat de Sterren Dansten is het allereerste FairTrade boek en vormt zodoende een bedreiging voor de gevestigde belangen.  Lees aub de recensies.

In het begin, vlak na het verschijnen, zei ik niets over het feit dat het boek geen ISBN heeft; er verschenen prachtige recensies in het AD, de Telegraaf, mijn roman kwam zelfs in aanmerking voor de Gouden Meeuw Literatuurprijs.

Het enthousiasme van de publieksjury was waarschijnlijk de reden dat mijn “ISBN-loze” boek werd opgemerkt, want sindsdien wordt De Nacht dat de Sterren Dansten doodgezwegen in de mainstream media.

Media Aandacht is Nodig

Een boek heeft media aandacht nodig, maar de handel heeft nagenoeg alle promotionele kanalen in handen. Een boek zonder ISBN wordt zodoende niet onder de aandacht gebracht, zelfs niet bij de publieke omroepen. Daarom is FairTrade Literatuur anno 2018 nog onbekend bij het grote publiek.

“De NPO vertelt het hele verhaal” verschijnt elke avond op TV.

Maar dat gebeurt helaas nog niet. De afgelopen jaren heb ik meer dan 2,000 persoonlijke e-mails verstuurd naar allerlei media/TV ingangen, naar publieke omroepen zoals VARA, VPRO en MAX, naar relevante programma’s en programmamakers, presentatoren, redacties etc. Uitvoerig hebben ze mijn website bezocht, maar nooit heb ik een reactie ontvangen. Niets, nada, niente.

Ik heb contact opgenomen met het commissariaat voor de media, maar die lieten weten niets te kunnen doen.

De opkomst van internet maakt FairTrade Literatuur mogelijk.

FairTrade betekent een nieuw, veel mooier en eerlijker tijdperk voor auteurs, lezers en wellicht de betere boekwinkels!

Als meer schrijvers, auteurs, het liefst bekende namen, besluiten om hun (volgende) boek ook als FairTrade te verkopen, dan groeit onze kracht…

Ik ben dan ook geïnteresseerd om met andere auteurs die hun werk ook als FairTrade Literatuur (willen) verkopen, te verbinden. We kunnen onze websites linken, krachten bundelen.

Zodoende zal de bekendheid en verkoop van FairTrade boeken toenemen.


Win De Nacht dat de Sterren Dansten, geschreven door Shantah

Openbare Bibliotheken

“Wat heb je nog aan de gewone bieb als zulke boeken daar al niet meer te krijgen zijn”, schreef een enthousiaste lezeres in haar recensie. Dat tijdperk ligt vanaf nu achter ons.

Het heeft zeven(!) jaar geduurd, maar uiteindelijk is – nadat ik het probleem had voorgelegd aan de minister, mei 2016 De Nacht dat de Sterren Dansten door NBD/Biblion opgenomen in het aanbod voor de openbare bibliotheken!! EINDELIJK!!!  Dat is een doorbraak!! Een primeur!

Het begin van een nieuw tijdperk!

De openbare bibliotheken zijn hét ideale kanaal zodat veel lezers een boek kunnen ontdekken, waarna enthousiaste lezers het boek verder verspreiden!

Ik heb alle bibliotheken gemaild, inmiddels hebben vijf bibliotheken De Nacht dat de Sterren Dansten opgenomen in de collectie!

Vraag je bibliotheek De Nacht dat de Sterren Dansten ook op te nemen in de collectie!

Informatie voor Bibliotheken

Voor alle openbare bibliotheken:

Door De Nacht dat de Sterren Dansten in uw collectie op te nemen steunt u een structurele verandering: FairTrade Literatuur. Het begin van een nieuw, mooier, eerlijker tijdperk voor auteurs, lezers, en de betere boekhandel!  Tevens steunt u bewustwording, het hogere doel van mijn roman; een mooiere wereld voor iedereen die hier in de toekomst leeft.


Speciaal voor de bibliotheken wil ik een “feestelijke” hard cover editie laten drukken. Bij min. 100 bestellingen kunnen de boeken worden gedrukt. Ik zal deze exemplaren signeren.

Organiseert u als bibliotheek een literair event? Neem dan gerust contact met mij op, zodat we de mogelijkheden kunnen bespreken.

Voor iedereen met een bibliotheekpas, voor ieder lid van een openbare bibliotheek, vraag je bibliotheek naar De Nacht dat de Sterren Dansten!

Door deze pagina te delen via sociale media steun je mij, en steun je een mooie verandering! Deel het met je vrienden!